De Rekbare Draagdoek

Leeftijd advies: 0-±3/6 maanden
Geschikt voor: Buikdragen

De voordelen van een rekbare draagdoek:

De rekbare draagdoek knoop je helemaal af, voordat je je kind erin zet. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat als je nog een beetje onzeker bent over het knopen, jij niet met een bewegende baby de doek moet afknopen wat bij veel ouders een stuk veiliger voelt. Om mee te beginnen kan een rekbare doek dus erg prettig zijn.

De nadelen van een rekbare doek:

Een rekbare doek ik van dikke tricot stof gemaakt, hierdoor ademt het niet zo goed en doordat je bij een rekbare doek met 3 lagen over elkaar knoopt voelt het al snel super warm voor de ouder maar ook zeker voor de baby. Bij warm weer is het dus niet aan te raden om een baby in een rekbare doek te dragen in verband met het risico oververhit te raken. Verder omdat de stof best dik is en er 2 banen tussen de beentjes van de baby door gaan bestaat er kans tot overspreiden van de beentjes.

Als je kindje groter wordt:

Doordat de doek rekbaar is gaat je kind al snel doorhangen(3-6maanden), dit voelt voor de ouder vrij zwaar en stoppen veel ouders met dragen, omdat het dragen te zwaar is, terwijl met een niet rekbare doek of drager dragen vele malen lichter voelt.het niet meer prettig vind, omdat de baby het gevoel heeft f en toe te vallen. Verder kan het zijn dat de baby  Dus draag je met en rekbare doek, maar begint het zwaar te voelen, dan is het zeker aan te raden om eens uit te proberen met andere draagmogelijkheden om er één te vinden die comfortabel voelt voor jullie.

Op een zeker moment vind je baby het ook niet meer fijn om om elke keer op de buik gedragen te worden. De reden hiervan is vaak dat ze meer van de wereld willen zien. Dan komt het rugdragen om de hoek kijken. Maar het is zeker NIET n te raden om je kindje met een rekbare doek op de rug te dragen. De reden hiervoor is dat als de baby zich naar achter afzet, hij/zij uit de doek kan vallen. En op je rug heb je daar geen controle over. Dit maakt rugdragen met een rekbare doek dus uiterst gevaarlijk.

Kortom de belangrijke punten zijn

  • Knoop je voordat de baby erin komt en je kan je baby er dus in en uit halen zonder opnieuw te knopen
  • Doordat de doek rekbaar is voelt het dragen al snel zwaar
  • Rugdragen is gevaarlijk
  • Snel (te) warm
  • Kans op overspreiden van de beentjes

Dus, dragen met een rekbare draagdoek is een mooie en vrij goedkope manier om uit te proberen of dragen bij jullie past. Voor lange termijn is een rekbare draagdoek echter niet geschikt.