De Onbuhimo of Onbu

Leeftijd advies: 1-4+ jaar
Geschrikt voor: Rugdragen

Herkomst

De Onbuhimo of kort Onbu is een nog vrij onbekende drager. Het is echter al een eeuwen oud draagsysteem, die zijn oorsprong vind in Japan. Onbu betekent dicht op het lichaam(dragen). De Onbuhimo is een geëvalueerde drager van de Himo, waarmee een lang plat iets bedoelt wordt, met een breedte van 7-8 cm, een band zeg maar. Doordat mensen in de laatste eeuw meer stevigheid en veiligheid wilden zijn er langzaam aan een rugpand en lussen of ringen bij gekomen. Tegenwoordig bestaat er zelfs de Bucklebu, dit is een Onbuhimo met klikgespen.

Verschillen

Je kan tegenwoordig verschillende Onbuhimo’s kopen. De Onbuhimo lijkt op een Mei Tai, maar dan zonder heupband. In plaats van de heupband zitten er aan de onderkant van het rugpand lussen of (ringsling)ringen. De banden worden hier doorheen gelust en dan verder afgeknoopt. Tegenwoordig heb je zelfs de Bucklebu, deze werkt door middel van klikgespen aan de schouderbanden en op je borst klik je de 2 schouderbanden aan elkaar. Er zijn ook merken die een Bucklebu verkopen als Onbuhimo, wat dus eigenlijk niet meer correct is gezien er door het kliksysteem geen Himo meer aanwezig is.

Voor- en nadelen

Een Onbuhimo heeft vrij weinig stof waardoor je hem makkelijk in een tas mee kan nemen. Als je zwanger bent zijn ze ook ideaal, omdat je in tegenstelling tot een Mei Tai of een SSC geen band over je buik hebt lopen, wat wel zo prettig is. Een nadeel van een Onbuhimo is dat je wat ervaring moet hebben met dragen om je kindje op de rug te krijgen. Je kan namelijk niet eerst knopen en daarna je kindje de rug op draaien. Het is dus aan te raden dat je kindje al wat verder is in zijn/haar motoriek.

 

Bronnen: https://www.babywearing.jp/blog/2016/05/07/45